bandera catalana banderaEspa bandera anglesa
vinos de calidad productes gourmet experiencia y sabor cata de vino precio y calidad productos de proximidad sabor de la tierra de la tierra a la mesa de la tierra a la mesa de la tierra a la mesa de la tierra a la mesa de la tierra a la mesa

ULL DE LLEBRE

 

L´Ull de llebre és una varietat de raïm negre cultivat a Catalunya i Mallorca,  molt delicada i que necessita climes frescos.

 

El seu raïm, de gra mitjà i color negre intens, és allargat, amb bona fructificació, raó per la qual són molt compactes. És molt sensible a la sequera i el vent.

 

En anys de fortes pluges primaverals i estius secs solen donar vins de gran qualitat. Es tracta d´una varietat molt aromàtica que proporciona vins amb bona riquesa alcohòlica.

 

Permet llargs períodes d´envelliment degut al seu escàs poder oxidatiu.

 

Se n'obtenen vins de qualitat, equilibrats i amb cos, molt estables, de color robí, tirant cap a cirera, vellutats i plens al paladar.

 

L´aroma típic de l’ull de llebre és a fruits del bosc, gerds i ribes, tot i que també hi trobarem notes de grosella, pruna, espècies, vainilla.

 

Reflex també de la mineralitat de la zona, pedra calcària, còdols.

 

Els seus copatges habituals són amb garnatxa, merlot, cabernet sauvignon i syrah.

 

 

 

 

 

 

GARNATXA BLANCA

 

Varietat de raïm rústic i ben adaptat a climatologies càlides i molt resistent a la sequera.

 

S´utilitza en vins en què es vol remarcar la seva capacitat gustativa, vins blancs amb personalitat.

 

Es verema tardanament i dóna raïms molt carregats de suc.

 

Encara que és un most amb força tendència a oxidar-se, s´elaboren vins amb fermentació en barrica, d´aromes suaus de sotabosc i mel. Vins sedosos molt agradables al paladar.

 

El seu aroma dominant és el préssec.

 

 

 

 

 

GARNATXA ROJA

 

La garnatxa roja és una varietat molt escassa que dintre del Priorat pràcticament només es dóna a Cornudella de Montsant, també es pot trobar a l’Empordà i al Rosselló.

 

Té una pell rosada i dóna molt poc color, pel que molt sovint es fa servir per elaborar vi blanc.

 

La seva producció és mitjana i es diferencia de la negra i la blanca pel seu color rosadenc a la pell.

 

La seva acidesa és molt bona i dóna un bon grau, és sensible a malalties de la vinya com la cendrosa. És molt sensible a l'oxidació però ben tractada pot donar vins frescos, minerals i amb aromes a fruites exòtiques.

 

 

 

 

 

 

GARNATXA NEGRE

 

La garnatxa negre és la varietat mediterrània més cultivada del món pel seu fàcil cultiu i bona producció.

 

És una varietat molt sensible al corriment de la flor, quan no és fecundada. Per això, els seus raïms són molt poc compactes.

 

Resisteix perfectament la sequera.

 

La pell del raïm és molt prima i sensible a plagues i malalties. En sobremaduracions, arriba a concentracions de sucres realment importants. Per aquesta capacitat oxidativa, és molt apropiada per elaborar vins generosos. Aporta cos, fruitositat i carnositat. Se'n fa vi negre i rosat, de força grau i poca acidesa.

 

Pot admetre guarda si és provinent de vinyes velles de poca producció, sempre i quan tingui bona concentració. Els seus aromes recorden fruits negres ben madurs, confitures (prunes), panses, arrop amb fons balsàmics i especiats. Quan es cultiva en zones fresques dóna notes minerals, i fins i tot poniol.

 

 

 

SYRAH

 

Es tracta d’una varietat molt vigorosa però que requereix molta cura.

 

Madura en segona època.

 

Els seus vins es caracteritzen per la seva sedositat i tannicitat ben compensada.

 

D´aroma penetrant i acidesa elevada, és adequat per a carns de caça, fermentats i macerats, formatges curats i plats especials.

Els aromes varietats aportats són a violeta, cireres, fruits negres madurs, llorer amb matisos balsàmics.

 

 

 

 

 

 

 

CARINYENA

 

És una varietat de raïm negre amb gra mitja i compacte, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. És tracta d´una varietat molt productiva, de brotació lenta, pel que no s´afecte de les gelades de primavera, però és molt sensible a les malures (en especial a l'oïdi, conegut a la zona com el mal de cendrosa perquè recobreix els fruits d´una mena de cendra) i no suporta bé la humitat. Madura en tercera època.

 

El vi del raïm de Carinyena té un cos mitjà, i n'hi ha de diferents colors. A l´Empordà té força color i gust de fruites. S'utilitza per fer vins rosats o en cupatges amb garnatxa, per contrarestar-ne l'oxidació. A Catalunya té prou personalitat per ser la principal varietat dels cupatges.

 

La gran quantitat de tanins i l’acidesa el fa apte per l´envelliment. En vins recent fermentats la carinyena té molta tendència a la reducció, per això és interessant combinar-la amb la garnatxa, varietat mes oxidativa, i que farà una combinació ideal per la guarda.

 

Produeix vins molt elegants quan prové de vinyes velles, però que varien molt segons la productivitat d´aquestes. En produccions equilibrades, produeix vins amb bona pigmentació, astringents i amb finals consistents, d´aromes delicades i elegants. Molt fins i agradables al paladar.

 

El seu aroma primari és la pruna seca.

 

 

MACABEU


La varietat Macabeu és originària de Catalunya. A més de la DO Cava, és una de les varietats principals pels vins blancs de les DO Alacant, DO Benissalem, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà -Costa Brava, AOC Maurí, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DO Pla i Llevant, AOC Ribesaltes, DO Terra Alta, DO Utiel -Requena i DO València.

 

És una varietat de raïms espessos i grans, de pell fina de color groc daurat, amb bona maduració i concentració de sucres. És una varietat molt fràgil i sensible a les malalties produïdes pels fongs, especialment la podridura i l'oïdi. Sol veremar-se a partir de la segona setmana de setembre.

 

Difícilment trobarem un vi monovarietal de Macabeu.

 

Les graduacions alcohòliques solen estar entre 10º i 14º. Es consumeixen joves o amb un lleuger pas per bota.

 

Els cupatges habituals són amb Chardonnay o Garnatxa.

 

És una varietat gairebé imprescindible pel cava, juntament amb Xarel•lo i Parellada.